Да, можем да сложим край на туберкулозата!


24 март е Световният ден за борба с туберкулозата.

Целта на този Ден е да бъде повишена осведомеността на обществото за едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания на нашето време – туберкулозата, за нейното опустошително здравно, социално и икономическо въздействие върху хората в целия свят. Горещо предизвикателство е тревожно нарастващата  устойчивост към използваните в терапията на болестта лекарствени продукти.

Няколко факта:

  • Само през 2022 г. броят на починалите от туберкулоза е 1,3 милиона души (включително 167 000 души с ХИВ);
  • Тези, които са се разболели за същия период, са 10,6 милиона, от които 5,8 милиона мъже, 3,5 милиона жени и 1,3 милиона деца. Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи;
  • Мултирезистентната туберкулоза остава криза на общественото здраве и заплаха за здравната сигурност. Само около 2 от 5 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение през 2022 г.

Туберкулозата е лечима и предотвратима. След столетия страдания, светът е готов да сложи край на туберкулозата с амбициозна програма, започната през 2018 г. Срокът, в който искаме това да се случи, е 2030 г. Срещата на високо равнище на ООН за туберкулозата, проведена през септември 2023 г., потвърди това решение и ангажираността на страните към поетите ангажименти.

Този Ден е отбелязан за пръв път от Световната здравна организация през 1982 г. Датата не е избрана случайно –  на 24 март 1882 г. д-р Робърт Кох обявява откриването на причинителя на туберкулозата (бактерията Mycobacterium tuberculosis) пред Физиологичното дружество в Берлин. За това свое постижение той е удостоен с Нобелова награда през 1905 г. Делото му поставя началото на борбата с туберкулозата, давайки път за създаване на тестове за диагностика, ваксини и лекарства.

Девизът на Световния ден за борба с туберкулозата през 2024 г. е: „Да! Можем да сложим край на туберкулозата”. Необходими са 13 милиарда щатски долара годишно за профилактика, диагностика, лечение и грижи за хората с това заболяване, за да се постигне глобалната цел, договорена на срещата на ООН на високо равнище за туберкулозата през 2018 г.

Прекратяването на епидемията от туберкулоза до 2030 г. е сред здравните цели на ООН за устойчиво развитие.

 

Радостина Александрова