Мечтите ми са големи и вдъхновяващи (от поредицата „Да си студент в България“)


Анастасия Иловска e родена в Кавадарци, Рeпублика Северна Македония. Завършила е паралелка с направление биология и химия в  гимназия „Добри Даскалов“ в родното си място. В момента е студентка в 4-ти курс в Биологическия факултет в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Молекулярна биология“. По време на обучението си е придобила не само теоретични познания, но и опит в научноизследователска дейност в лаборатория, обработка на получените експериментални данни, подготовка на научни публикации. Вече година е кръжочничка в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките. Участва в научни конференции, член е и на колектива на проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“. Харесва специалността си и я изучава с удоволствие. След придобиване на ОКС „Бакалавър“ е готова за нови предизвикателства.

С Анастасия се запознаваме на работна среща в нашия институт, на която тя представя кратък доклад. По нищо не личи, че това са първите й стъпки в този вид изяви. В погледа й съзирам пламъче, което прави думите напълно излишни. Няма съмнение, че момичето върви по своя път с много желание и всеотдайност. А животът я е срещнал с един прекрасен учен, преподавател и човек в лицето на доц. Йорданка Глухчева, който да й подаде ръка. Няма случайни неща, късметът идва при хората, които го заслужават.

 

  1. Ако трябва да се опишеш само с три думи, кои биха те?

Бих казала перфекционист, голям оптимист и лоялен човек.

  1. С какво те плени светът на биологията, която избра да изучаваш?

Интересът ми към природните науки съществува още от ранна детска възраст. Винаги съм се питвала как е възможно всички биохимични и физиологични процеси в организма да протичат толкова координирано, така че да поддържат живота в човешкото тяло! Биологията представлява голямо поле, чиито тайни предстои да бъдат изследвани.

  1. Мислила ли си как ще продължиш по-нататък? Избрала ли си вече магистратура?

Бих се насочила към магистърските програми по „Биология на развититето“. За мен, това е най-интересната част от биологията!

  1. Науката е необятна, но успяваш ли да намериш време за други занимания? За хубава книга, филм, или музика? Как си почиваш?

Да, в свободното си време обичам да чета любовни романи, да се разхождам сред природа с приятели или пък да гледам любимия си сериал.

  1. Колко високи са мечтите ти?

Някъде бях прочела: „Мечтите трябва да са толкова големи, че да можем да растем в тях.“. Моите са големи и вдъхновяващи. Но съм сигурна, че именно желанието, трудът, постоянството и отдадеността са ключът за реализацията на всички мечти.

  1. В Университета със сигурност учебниците са много дебели, а изпитите- тежки. Но, има ли нещо, което успяваш да научиш извън задължителния курс на обучение и класната стая?

При добро планиране и организация на времето успявам да разширя знанията си в сферите, представляващи интерес за мен.

  1. Най– важните уроци за живота за теб досега?

Мисля, че най- важното, което съм научила, е да не се опитвам да се харесам на всички, както и да не позволявам да изгубя себе си, заради чуждите желания и мнения.

 

  1. Ако имаш възможност, какво би променила в система на образование у нас? Кои са трите ти желания към златната рибка в това отношение? Впрочем, на нея ли трябва да разчитаме?

Смятам, че aктуализацията на учебните програми с оглед на различните индустриални потребности (например в медицината, фармацията, селското стопанство, икономиката) е изключително важна. Също така, въвеждането на задължителни стажове за студентите, би била добра идея. И не на последно място, повишаване бюджета на факултетите също би оказало съществено влияние върху качественото обучение. Все пак, не мисля, че златната рибка може да изпълни каквито и да е желания, докато човек не положи своите усилия.

  1. Какво са за теб щастието и успехът? Има ли рецепта за тях и кой може да ни я напише?

Щастието е да празнувам рождения си ден със семейството. Щастие е да излизам с приятели. Щастие е да получа отлична оценка.

Щастието се намира в малките ежедневни моменти и представлява избор, който започва и зависи от мен. А пък то е ключът до успеха!

10. Наближава краят на годината, какво ще пожелаеш на колегите, приятелите и преподавателите си?

Пожелавам весела Коледа и щастлива Нова година. Празниците да бъдат изпълнени с радост, любов, мир и хубави моменти. А колегите да плуват в океан от възможности през 2024!

  1. Любим девиз?

 „Обичай живота, който живееш. Живей живота, който обичаш“ – Боб Марли

Радостина Александрова