Холера: болестта, която непрекъснато напомня за себе си


Новината за внесен случай на холера у нас, при това след повече от век, разтревожи немалко хора и от рано сутринта получавам доста съобщения. Основният въпрос е дали това може да доведе до епидемия.

Казано накратко: място за притеснение няма!

Холерата е остро диарийно заболяване, което се причинява от бактерията Vibrio cholerae и се разпространява със замърсени вода и храна. Източник на заразата са изпражненията на инфектиран човек. Вероятността холерата да се предаде директно от човек на човек е изключително ниска.

До XIX век холерата се е срещала само в делтата на река Ганг в Индия, но с развитието на транспортните връзки достига и до останалия свят. Човечеството преминава през шест пандемии, отнели живота на милиони хора на всички континенти. Седмата пандемия започна в Южна Азия през 1961 г., стъпи в Африка през 1971 г. и влезе в Америка през 1991 г. Причинителят на холерата е открит от д-р Робърт Кох през 1883 г. по време на епидемия в Египет.

Днес болестта е ендемична в много страни, среща се основно на места, където липсва подходящо водоснабдяване и канализация.

Световната здравна организация определя холерата като „болест на бедността“, засягаща хора с недостатъчен достъп до безопасна вода и основни санитарни условия.

Конфликтите, непланираната урбанизация и изменението на климата увеличават риска от холера.

Смята се, че всяка година има от 1,3 до 4,0 милиона случая на холера и 21 000 до 143 000 смъртни случая в световен мащаб.

Хората, заразени с холера, може да имат лека до тежка водниста диария, повръщане и дехидратация (загуба на вода в тялото, причиняваща слабост или замайване). Инкубационният период е от няколко часа до пет дни след приема на заразена храна или вода. Бактериите присъстват в изпражненията на заразените в продължение на 1-10 дни след инфектирането им и се изхвърлят обратно в околната среда, потенциално заразявайки други хора.

Повечето от заразените хора нямат никакви или имат леки симптоми и могат да бъдат успешно лекувани с разтвори за рехидратация (тя е изключително важна!) и антибиотици. При навреме започнало лечение смъртността е под 1%.

Срещу холерата са разработени ваксини, но нито една не е 100% ефективна и не отменя необходимостта от спазване на мерки за безопасност в районите, където е разпространена. Единствената най-важна предпазна мярка са отличната лична хигиена и консумацията само на добре обработена термично храна (препоръката е храната още да пари в момента на сервиране) и безопасна вода (например запечатана бутилирана, преварена или химически обработена вода). Миенето на ръцете, зъбите и подготовката на храната също трябва да става с безопасна вода. При липса на възможност за измиване на ръцете трябва да се използват дезинфектанти, в които съдържанието на етилов алкохол е най-малко 60%.

През 2017 г. стартира глобална стратегия за контрол на холерата, чиято цел е причинените от нея смъртни случаи да бъдат намалени с 90% до 2030 година. Резолюцията е приета през май 2018 г. на 71-вата Световна здравна асамблея.