Когато мечтая, мечтая грандиозно (от поредицата „Да си студент в България“)


Параскева Илчова е родена и израснала в София. Завършила е 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“. Студентка е в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и само няколко месеца я делят от придобиването на ОКС „Бакалавър“ по „Биотехнологии“.

Ежедневието й е внимателно разграфено, за да побере всичките й интереси и занимания. А те никак не са малко. Параскева е координатор на клинични проучвания в Медицински център “Hera” ЕООД. Завършила е успешно курс за помощник-треньори в Националната спортна академия в София и от октомври 2019 г. до март 2020 г. е работила като треньор в Diva Dance School.

Определя себе си като човек с добри комуникативни, организационни и ръководни умения и с богата обща култура, който бързо се адаптира към нова среда и колектив, като добър анализатор. Казва, че умее да помага на хората. През свободното си време пише проза и поезия.    

  1. Ако трябва да се опишеш само с три думи, кои биха били те?

Борбена, упорита, лоялна

  1. С какво те плени биотехнологията, към която си се устремила?

В биотехнологията ме плени чарът на лабораторната работа и възможността да проявиш креативност на базата на науката.

  1. Науката е необятна, но успяваш ли да намериш време за други занимания? За хубава книга, филм или музика? Как си почиваш?

Да, може да се каже, че успявам да разпределя така деня си, че да имам време както за работа и наука, така и за почивка – занимание са хобитата ми, свързани с писането на книги, четене, както и споделяне на времето ми с любимите ми хора.

  1. Колко високи са мечтите ти?

Когато мечтая, мечтая грандиозно.

  1. Как минава един твой ден? А една твоя седмица? За какво не ти остава време?

Дните и седмиците ми минават различно, в търсене на баланса между задълженията и приятните занимания.

  1. В Университета със сигурност учебниците са много дебели, а изпитите – тежки. Но, има ли нещо, което успяваш да научиш извън задължителния курс на обучение и класната стая?

Човек се учи, докато е жив, така че винаги има какво да научиш, дори то да не е свързано с научната сфера, която си избрал.

  1. Най-важните уроци на живота за теб досега?

Един от най-важните уроци за мен е това да не се доверявам твърде лесно на хората, тъй като чистата детска наивност може да бъде нож с две остриета, в свят пълен с акули.

  1. Какво е да си студент тук и сега?

Да си студент тук и сега е трудно, наистина трудно, тъй като много често трябва да се бориш за правата си и за това да потискаш същността си, за да отговориш на зададените от преподавателите параметри.

  1. Ако имаш възможност, какво би променил в системата на образование у нас? Кои са трите ти желания към златната рибка в това отношение? Впрочем, на нея ли трябва да разчитаме?

Със сигурност бих променила много неща. Ще се съсредоточа върху висшето образование сега и нещата които бих променила в него. Едно от тях е задочниците също да имат право на стипендии, защото те влагат дори двойно повече сили и енергия, за да могат да постигнат успехите в обучението си. Също така бих направила последния курс на обучение, само с избирателни предмети, за да може да е като профилирана година, в която всеки може да намери себе си и това, с което желае да се занимава в бъдеще. И трето, ако аз бях преподавател, щях да намеря начин да поощрявам способните и креативни личности и да им помогна да се развиват в насоката, в която виждам, че имат способности.

Според мен златната рибка може да намерим навсякъде – това може да бъде всеки човек, с когото се срещаме в живота си, затова и желанията ми са различни, така че не мога да визирам точно 3.

  1. Какво са за теб щастието и успехът? Има ли рецепта за тях и кой може да ни я напише?

Щастието и успехът са строго индивидуални и субективни понятия, така че рецепта за тях може да бъде изготвена само от човек, който желае да ги постигне и тя да бъде само и единствено за него.

  1. Наближава краят на годината, какво ще пожелаеш на колегите, приятелите и преподавателите си?

Ще пожелая на всички много здраве, успехи, любов, която да изпълва душите им и да открият щастието във всички предстоящи 366 дни.

  1. Какво е за теб 8 декември?

8 декември за мен е ден като всички останали, за мен студентският празник е последният ден от успешно положена сесия 😁

  1. Любим девиз?

„Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“… има и още много, но това е един от моите топ 3 девизи.

  1. Най-голямо постижение до момента…

Може би това, че съм тръгнала по стъпките на човека, когото имам за пример в живота – моята майка.

 

Радостина Александрова